De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble voert de druk op Griekenland op. Tegelijk probeert hij de Britse regering te paaien.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde interview van de Duitse minister van Financiën met zakenkrant The Wall Street Journal.

Schäuble laat weten niets te voelen voor het openbreken van bestaande afspraken met Griekenland om een ‘nieuwe deal’ te kunnen sluiten. Wat het betreft is het simpel: de linkse Syriza-regering moet oude afspraken over hervormingen en bezuinigingen nakomen om de laatste tranche van een noodpakket van 7 miljard euro te krijgen.

Eind juni loopt de termijn van het huidige steunprogramma af. Maar gelet op de acute geldproblemen van de Griekse regering is de kans groot dat Griekenland voor die tijd niet meer in staat is aflossingen te doen op leningen aan zijn schuldeisers.

Harde lijn tegenover Griekenland

In 2012 toen de eurocrisis escaleerde gaf Schäuble nog aan dat Griekenland hoe dan ook gered moest worden. Nu zegt hij tegen de WSJ. “Ik zou heel hard moeten denken om dat in de huidige situatie opnieuw te zeggen. (…) De soevereine, democratische beslissing van het Griekse volk heeft ons in een totaal andere situatie gebracht.”

Schäuble suggereert hier dat een eventuele breuk met de eurozone een keuze is van de Griekse regering en de Griekse bevolking.

Vriendelijk tegen Britten

In een ander dossier slaat de Duitse minister een heel andere toon aan: dat gaat over de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de Britse positie in de Europese Unie. Hij wil de Britten, die wat betreft premier Cameron mogen in een referendum mogen stemmen over het lidmaatschap van de Europese Unie, er graag bij houden.

Schäuble wil op korte termijn een ontmoeting met de Britse minister van Financiën George Osborne, zegt hij tegen de WSJ. Daarbij wil hij kijken of twee zaken te combineren zijn: een strakkere aansturing van de eurozone, dus méér integratie op dat vlak, en Britse eisen voor uitzonderingsposities binnen de Europese Unie.

Het is waarschijnlijk niet mogelijk tot verdragswijzigingen te komen binnen de Europese Unie vóór het Britse referendum. "Maar we zullen proberen in die richting te bewegen, eventueel via overeenkomsten die later in de verdragen worden opgenomen", aldus de Duitse minister. "Daar zit flink wat speelruimte."

Op het persoonlijk vlak kan hij het bovendien uitstekend vinden met zijn Britse collega Osborne, laat Schäuble weten. "Dat is geen geheim en, voor mij althans, niets om je voor te schamen. We hebben er een groot belang bij om te zorgen dat het VK een sterk en betrokken lid blijft van de Europese Unie."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl